Endodontia Moderna: Endodontia, ca ramura distincta a stomatologiei, a cunoscut de-a lungul timpului o multitudine de materiale, instrumente si tehnici. Istoria endodontiei este fascinanta,presarata cu nenumarate incercari ingenioase de a umple spatiul complex din interiorul radacinii. O simpla privire asupra imaginii publicate de Hess in 1917, ne face sa intelegem cat de dificila poate fi  aceasta provocare.
In pofida cercetarilor si evolutiei continue in domeniul materialelor si al tehnicilor de umplere tridimensionala, spatiul endodontic se dovedeste a fi si astazi o provocare demna de cea mai mare atentie. Succesul clinic a crescut in zilele noastre pana la 90%, in cazul tratamentelor endodontice efectuate la cele mai inalte standarde. Simţul clinic, meticulozitatea şi mai ales experienţa trebuie sa fie sustinute de aparatura, materiale si instrumente de ultima generatie.
Obturatia endodontica are ca obiectiv salvarea de la extractie si mentinerea  functionala pe arcada,timp indelungat, a unui dinte,a carui pulpa a fost compromisa.

Scopul endodontiei este de a sigila si de a reproduce cat mai fidel anatomia sistemelor endodontice. Acest lucru este posibil numai folosind aparatura si instrumentar de ultima generatie cum ar fi aparate pentru determinarea lungimii de lucru (apex locator Morita), motoare endodontice (NSK, Morita, VDW Gold Reciproc cu functie de Auto-Reverse pentru a nu leza tesuturile peri-radiculare) pentru prepararea canalelor radiculare, sisteme de ace rotative (ProTaper Universal-Dentsply, ProTaper Gold-Dentsply, Hyflex CM-Coltene Whaladent, Hyflex EDM-Coltene Whaladent, Reciproc-VDW). Avand la dispozitie aceste tehnologii si sisteme rotative putem oferi un tratament endodontic corect oricarui pacient. Tratamentul se realizeaza in conditii de maxima siguranta, asepsie si antisepsie, sub izolare cu diga. Pe parcursul tratamentului se efectueaza radiografii de control pentru a ne asigura ca pacientul beneficiaza de un tratament corect.Tehnica compactării verticale la cald in unda continua a gutapercii: In noiembrie 1967, Profesorul Dr. Herbert Schilder de la Boston University descrie intr-o revista de profil tehnica ce ii va purta numele de umplere a canalelor radiculare in trei dimensiuni cu gutaperca termoplasticizata. Acest articol extraordinar a fost una din pietrele de temelie ale endodontiei moderne.
Tehnica compactării verticale la cald permite umplerea spaţiului endodontic, prin exercitarea unor forţe hidraulice asupra gutapercii plasticizate, cu o cantitate crescută de material omogen, stabil dimensional, inert şi nu în ultimul rând, tolerat biologic. Contracţia, care are loc odată cu răcirea gutapercii, este compensată prin presiunea continuă exercitată de clinician si de aplicarea unui sigilant in prealabil.

Tehnica Gutta-Carrier: permite inchiderea unor canale foarte curbate in treimea coronara. Gutaperca incalzita se afla pe un carrier(miez) de plastic foarte flexibil ce permite insertia ei urmand anatomia radiculara.

Tehnica Monocon: realizata cu ajutorul gutapercii fluide `la rece`(GuttaFlow Bioseal 2-Coltene Whaladent) si a unui con de gutaperca. Folosita indeosebi in obturarea canalele cu dubla curbura sau a canalelor foarte curbate in treimea apicala ceea ce ingreuneaza obturarea lor prin tehnicile descrise mai sus.